Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

«Το εσπέρας αυλισθήσεται κλαυθμός, και το πρωΐ αγαλλίασις»

Ο Θεός επιπλήττει, και ο Θεός χαροποιεί…

Μία σκέψις μετανοίας αμέσως μετριάζει τον θυμό του Θεού, διότι ο θυμός του Θεού κατά των ανθρώπων δεν ομοιάζει με τον θυμό ενός εχθρού, άλλα μάλλον ενός πατέρα προς τα παιδιά του.

Ο θυμός Του είναι στιγμιαίος και το ελεός Του χωρίς τέλος.

Αν μετανοής το εσπέρας, θα χαρής το πρωΐ. Πολλοί άνθρωποι Τον γνωρίζουν και στον θυμό Του και στο έλεός Του.

Ω αδελφοί μου, αν οι άνθρωποι Τον εγνώριζαν σταθερά και Τον ελάμβαναν ύπ’ όψιν τους ως τον Ποιητή του αγαθού, δεν θα Τον ήξεραν ως Επιτιμητή και Κριτή.

Ναι, ο Θεός χαίρει περισσότε­ρο, όταν Τον γνωρίζουμε από το ελεός Του, παρά από τον θυμό Του.

Όμως, υπάρχουν τόσο αγνώ­μονες και απερίσκεπτοι άνθρωποι, οι οποίοι ποτέ δεν σκέπτονται τον Θεόν, όταν δίδη και ελεή, παρά μό­νον όταν αρχίζη να τους τιμωρή και να τους επιπλήττη, με ασθένεια, θάνατο στην οικογένεια, αποτυχία και εντροπή ενώπιον των ανθρώπων, ή με άλλες ραβδιές και ξυλιές, με τις οποίες κτυπά τον κοιμισμένο, υπενθυμίζει τον αγνώμονα, τροχίζει τα αμβλυμένα μυαλά και φέρει στην μνήμη του καθενός και όλων, ότι Αυτός είναι ο Δη­μιουργός και Κύριος, ο Δότης και Κριτής.

«Το εσπέρας αύλισθήσεται κλαυθμός, και το πρωΐ άγαλλίασις».

Αύτοι οι λόγοι σημαίνουν, επί πλέον, ότι η νύκτα είναι για δάκρυα και προσευχές, για μετάνοια και περισυλλογή.

Η νύκτα είναι ιδιαιτέρως για μετάνοια και δεν υπάρχει αληθινή μετάνοια χωρίς δάκρυα.

Την νύκτα ο άνθρωπος μπορεί ανεμπόδιστα να εξετάση τις σκέψεις του, τα λόγια του, τις πράξεις του, και να μετανοή γι’ αυτά που έπραξε εναντίον του Νόμου του Θεού.

Αν ο άνθρωπος κλαίη με μετάνοια την νύκτα, θα χαρή την ημέρα, θα χαρή σαν νεογέννητος, σαν λυτρωμένος, σαν ελεύθερος από το βάρος της αμαρτίας.

Αν ο άνθρωπος ξοδεύη την νύκτα στην αμαρτία και στις ανόητες διασκεδάσεις, η ημέρα θα τον εύρη με λύπη και θρήνο.

Ω Κύριε Ιησού, Σωτήρα και Διδάσκαλέ μας, επίπληξέ μας, άλλ’ όμως συγχώρεσέ μας· τιμώρησέ μας, άλλ’ όμως σώσε μας! Σοι πρέπει δόξα και αίνος εις αίώνας. Αμήν.


Aγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς , 
επισκόπου Αχρίδος ( †5/3/1956)