Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πατερικαί διδαχαί


Όποιος νίκησε τη γλώσσα και το στομάχι, βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής



*****


Την υγεία, την αγάπη, την ενότητα, άμα τα έχουμε, τι ψιλλίζουμε (ψάχνουμε) τα άλλα;

Γέρο-Παναγής Χατζηϊωνάς από τη Λύση της Κύπρου



*****


Να μή θέλεις οι υποθέσεις σου να προχωρούν, όπως εσύ νομίζεις, αλλά όπως αρέσει στον Θεό. Έτσι θα είσαι ατάραχος και θα ευχαριστείς στην προσευχή σου τον Θεό.

Αββάς Μωϋσής



*****


Πραότητα σημαίνει να έχεις μια καρδιά ταπεινή και ειρηνική. Τα παιδιά είναι πράα. Γι' αυτό και ο Κύριος λέει ''Αν δεν γίνετε σαν τα παιδιά, δεν θα εισέλθετε στη Βασιλεία των Ουρανών'' (Ματθ. 18,3). 

Ένας υπερήφανος άνθρωπος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όλα τον ενοχλούν κι ακολουθεί το δικό του θέλημα. Πρέπει να δείχνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού για να μάθουμε την ταπεινοφροσύνη και την πραότητα, όσο είμαστε ακόμα σ' αυτή εδώ τη ζωή, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.

Μια καρδιά, που είναι γεμάτη αγάπη, δεν σκέφτεται τον εαυτό της αλλά τους άλλους. Προσεύχεται για καθετί ζωντανό και για ολόκληρο τον κόσμο.

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα (1914-2003)



*****


Να λέτε: Δόξα τω Θεώ για όλα! Δόξα τω Θεώ, που μου στέλνει κάτι για να υπομένω! Δόξα τω Θεώ, που μου δίνει μια ακόμα ευκαιρία για να μπω στη Βασι­λεία Του, τη Βασιλεία, που ανήκει σ’ όσους υπομείνουν ως το τέλος: 

''Ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται'' (Ματθ, 24:13). Εμείς βάζουμε την υπομονή. Και ο Θε­ός τη σωτηρία.

Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος



*****


Είναι αρκετό να λέμε, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Δεν χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση από μας για τις διάφορες ανάγκες μας. Εκείνος τα γνωρίζει όλα ασυγκρίτως καλύτερα από μας και μας παρέχει την αγάπη Του. 

Το θέμα είναι ν' ανταποκριθούμε σ' αυτή την αγάπη με την προσευχή και την τήρηση των εντολών Του. Να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού· αυτό είναι το πιο συμφέρον, το πιο ασφαλές για μας και για όσους προσευχόμαστε. Ο Χριστός θα μας τα δώσει όλα πλούσια. Όταν υπάρχει έστω και λίγος εγωισμός, δεν γίνεται τίποτα. Η προσευχή ως θεραπευτικό μέσο για τον άνθρωπο !

Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου


*****


Όταν βλέπεις τη θεία χάρη να ενεργεί και να ευφραίνεται η ψυχή σου και να σταλάζουν χωρίς βία τα δάκρυά σου τότε: 

1. Εάν είσαι σε προσευχή, ΣΤΑΣΟΥ.
2. Εάν είσαι όρθιος, ΜΗΝ ΚΙΝΕΙΣΑΙ.
3. Όπου κάθεσαι, ΚΑΘΟΥ.
4. Εάν εύχεσαι, ΕΥΧΟΥ, χωρίς λογισμό νηπιώδη, και ΔΕΧΟΥ την επομβρία του Πνεύματος, όσο επιτρέψει ο Θεός


*****


Είπε Γέρων:
Επειδή έχει χαλαρώσει η ηθική της σημερινής ανθρώπινης κοινωνίας, πολλοί θεωρούν ότι η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Όμως η ηθική της Εκκλησίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Εμείς έχουμε ανάγκη ηθικής αλλαγής και όχι η Εκκλησία.